< Prosta delovna mesta Shoppster undefined
Začnemo s sekljanjem in rezanjem. Zelje, krompir, česen in čebula. V lonec nažličkajte 2 žlici olja in popražite čebulo do steklene »barve«. Šele zdaj dodajte česen, da ta ne izgubi okusa. Navrzite nasekljano zelje in krompir in uživajte v omamnih vonjavah. Ne pozabite na začimbe – lovorjev list, šetraj, kis. Mešajte, mešajte, zmešajte. Posolimo in popopramo. Nato pa pražimo od 5 do 7 minut. Potem zalijemo z jušno osnovo, pokrijemo in pustimo kuhati od oka 15 minut. Ko mine ta čas, polovico zelja vzamemo iz lonca in jih vržemo v skledo. Kar je ostalo v loncu pa »napademo« s paličnim mešalnikom. Pasiramo dokler ne spakiramo 😊. Vzemimo globoke krožnike in z zajemalko dodamo pasirano juho iz rdečega zelja, na vrh pa položimo zelje iz sklede. Mmmm 😊. Po želji lahko dodate tudi kulinarično piko na i – mladi sir ali gorgonzolo. Orehe ali hruške. Po okusu.
JuhaZelje.png
PecenaRaca.png
Suhe slive in rozine za 1 uro namočite v mešanici kisa in vode. Jabolka olupite, jih zrežite na četrtine in odstranite peščišče. Jabolka in žemljice nato zrežite na kocke. Slive prepolovite in jih zmešajte z rozinami, kockami kruha in jabolk in jajcem ter mešanico začinite s soljo in poprom. Gos natrite s soljo od zunaj in od znotraj, jo nadevajte z nadevom in zašijte odprtino. Gos približno 3 ure pecite v pečici, segreti na 170 stopinj. Med peko jo večkrat prelijte s sokom, ki nastaja in če je potrebno, prilijte še malo vode. Zelje očistite in ga poparite z vrelo vodo. Nato ga odcedite. Dodajte manjšo količino hladne vode, soli in kumine ter ga malo podušite. Olupljeno čebulo sesekljajte in jo popražite na masti. Potresite jo z moko, počakajte, da malce porjavi in jo nato primešajte zelju. Vse skupaj začinite s soljo, sladkorjem in kisom. Gos vzemite iz pečice in po soku, ki je nastal med peko, potresite moko. Omaka naj nato vre približno 30 minut. Zraven postrezite domače mlince (recept spodaj).
Mlinci.png
V skledo presejemo moko, solimo in na sredini naredimo jamico, v katero ubijemo jajce ter dodamo olje in nekaj vode. Premešamo in začnemo mesiti, med gnetenjem postopoma in po potrebi dodajamo vodo. Mesimo približno 10 minut, da dobimo nekoliko bolj čvrsto testo, podobno kot za rezance. Testo oblikujemo v kepo, ki jo pokrijemo in pustimo počivati približno 10 minut. Testo na pomokani površini enakomerno razvaljamo na velikost pekača in debelo vsaj 2 milimetra. Razvaljano testo položimo na hrbtno stran pekača, ne da bi ga predhodno naoljili, in ga spečemo v pečici, ogreti na 220 stopinj. Pečemo ga približno 15 minut, dokler mlinci ne dobijo zlato rjave barve, na površini pa se naredijo mehurji. Ohlajene mlince nadrobimo v skledo in jih prelijemo z osoljenim kropom. Počakamo nekaj minut, da vpijejo tekočino, se zmehčajo in nabreknejo. Morebitno odvečno vodo odlijemo. Pripravljene mlince po želji zabelimo in postrežemo.